STUDIJSKA POSETA STUDENATA ŠUMARSKOG FAKULTETA

STUDIJSKA POSETA STUDENATA ŠUMARSKOG FAKULTETA

Još jedna generacija studenata četvrte godine Šumarskog fakulteta u Beogradu, juče je bila u studijskoj poseti kompaniji Jela. Prilikom organizacije završne terenske nastave svake godine fakultet bira tri najbolja proizvodna preduzeća u Srbiji, a Jela je već dvanaestu godinu za redom njihov prvi izbor.

- Jela je preduzeće koje je već dugi niz godina jedan od lidera u proizvodnji pločastog nameštaja na teritoriji Republike Srbije. Iz godine u godinu unapređuje svoju tehnologiju, sistem upravljanja i organizaciju proizvodnje, pa je studentima Odseka za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta Šumarskog fakulteta iz Beograda vrlo korisno da se u praksi upoznaju sa inovacijama i inovativnim rešenjima koja ovde postoje, objašnjava razlog posete Miljan Kalem, sa katedre za organizaciju i ekonomiku drvne industrije Šumarskog fakulteta. Tokom posete studenti su se upoznali sa praktičnom primenom teorijskog znanja koje stiču na fakultetu iz oblasti planiranja i upravljanja proizvodnjom. Zaposleni u ovoj kompaniji već tradicionalno svake godine studentima, na njima razumljiv način, približavaju proizvodni proces i sistem upravljanja proizvodnjom u ovom preduzeću. Utisci studenta su izuzetno pozitivni, jer im je ova poseta pružila mogućnost da formiraju jasniju sliku o mnogim aspektima proizvodnje sa kojima se susretali na fakultetu. Najviše ih je zainteresovao novi proizvodni pogon u kome je postavljena linija za lakiranje, što je sasvim očekivano, s obzirom da je naša kompanija jedina u regionu koja je uvela ovu naprednu tehnologiju obrade frontova UV lakom. Profesor Kalem, koji je letos i sam proveo neko vreme kod nas u proizvodnji i imao priliku da se bolje upozna sa sistemom upravljanja proizvodnjom, kaže da su mu upravo ta iskustva značajno pomogla boljoj organizaciji vežbi iz predmeta Upravljanje proizvodnjom u drvnoj industriji, i dodaje:

- U nastavni proces uneti su određeni elementi sistema upravljanja proizvodnjom viđeni u kompaniji Jela. Sa tim znanjima naši studenti su spremniji za rad u praksi nakon završenih studija. Kasnije u našem showroom-u studenti su imali jedinstvenu priliku da pogledaju i kolekcije nameštaja sa čijim kompletnim tehnološkim procesom izrade su se upoznali kroz obilazak proizvodnje.

I ova poseta je završena u konferencijskoj sali showroom-a, gde je Jela zainteresovanim studentima još jednom stavila na raspolaganje i svoje iskusne stručnjake koji su polaznicima kroz odgovore na njihova pitanja preneli i svoja iskustva i dostignuća u proizvodnji.