LEPŠA STRANA JELINOG KOLEKTIVA NA KRSTARENJU DUNAVOM

LEPŠA STRANA JELINOG KOLEKTIVA NA KRSTARENJU DUNAVOM

Putovanja su ono što hrani našu dušu, bogati naš život i stvara konekciju sa drugim ljudima i lokalitetima zato je već petnaesti put zaredom lepša strana našeg kolektiva išla na višednevno putovanje. Iako svi težimo da vidimo što više različitih destinacija i obiđemo što više zemalja sveta, uvek zapostavimo ono što se nalazi u našoj blizini, zato ovog puta odluka za putovanje doneta je u korist najlepše zemlje, naše Srbije. Ovog puta kompanija se opredelila za obilazak Đerdapske klisure i okoline, jer naša zemlja zaista ima bogatu turističku ponudu.

Plinije Mlađi je davno rekao “Veličanstveno je stajati na obali Dunava” i zato je baš sa obale Dunava iz Beograda sa brodom krenulo Jelino krstarenje ka Kladovu. Ploveći pored smederevske tvrđave, zatim pored ušća reke Morave u Dunav, srednjovekovne Ramske tvrđave, u delu gde je Dunav najširi na prostoru Srbije. Prolaskom pored Golubačke tvrđave, kroz područje Nacionalnog parka Đerdap, plovilo se kroz najdužu i najdublju evropsku klisuru gde je Dunav najlepši. Zatim kroz Veliki i Mali Kazan, pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala, a zatim panoramsko razgledanje područja gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag u steni, poznato kao Trajanova tabla. 

Nakon 9 sati plovidbe naše koleginice su stigle u Tekiju, a zatim i u hotel. Sledećeg dana je usledilo razgledanje Kladova, obilazak Arheološkog muzeja Đerdap koji prenosi značajna svedočanstva o raznorodnim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu. Zatim obilazak rimskog utvrđenja Diana i poseta Hidroelektrani Đerdap. Poseta ostacima Trajanovog mosta, a potom i odlazak vinariju "Gamanović", gde su naše dame uživale u vinu i prijatnoj atmosferi. ​

Sledećeg dana put je bio rezervisan za najstarije urbano naselje u Evropi – Lepenski Vir, a potom i za odlazak u etno domaćinstvo Kapetan Mišin Breg gde je upriličena bogata tradicionalna trpeza. Nakon uživanja u divnom pogledu na Dunav, došlo je vreme za povratak u Jagodinu, do nekog narednog putovanja. ​

Naše koleginice su nekoliko dana provele uživajući u lepom vremenu, druženju i razgledanju znamenitosti, sa putovanja su se vratile pune utisaka, a naredne fotografije pokušaće da vam dočaraju atmosferu.